7 Octombrie 2019

Aleksandrs Antonenko, invitat special în premiera spectacolului „Samson și Dalila” de pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București deschide Stagiunea 2019-2020 cu  premiera spectacolului „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari, coregrafia a fost realizată de către Davide Bombana, iar decorul și costumele de către Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.
Reprezentația cu titlu de premieră programată marți, 8 octombrie, începând cu ora 18:30, îl va aduce în atenția publicului pe celebrul tenor Aleksandrs Antonenko, în rolul lui Samson.

Pe 2 Decembrie 1877 avea loc premiera operei „Samson și Dalila” la Weimar, cu un libret tradus în germană. În decursul timpului opera „Samson și Dalila” a constituit o oportunitate pentru afirmarea multor staruri din lumea teatrului liric. În particular rolul Dalila este considerat unul dintre cele mai complexe roluri de mezzo-soprană și a fost interpretat de mari artiste precum: Marie Delna, Grace Bumbry, Julia Claussen, Fiorenza Cossotto, Rita Gorr, Denyce Graves, Louise Homer, Marilyn Horne, Elena Obraztsova și Risë Stevens.
Deși nici una din celelalte creații de gen ale lui Saint-Saëns nu a suferit atâtea chinuri ale facerii în anii de început, la fel de adevărat este și faptul că nici una din aceste opere nu a repurtat un asemenea succes de durată de-a lungul timpului precum „Samson și Dalila”.

Aleksandrs Antonenko și-a format rapid o carieră remarcabilă pe scenele principalelor teatre liricie din lume, intrând ușor în atenția publicului și, totodată, începând cariera sa internațională ca unul dintre cei mai remarcabili tenori ai zilelor noastre. 
În februarie 2009 a debutat la Metropolitan Opera din New York în „Rusalka” de Antonin Dvorak în rolul Prințului, parteneră de scenă fiindu-i Renée Fleming. Spectacolul a reprezentat un real success în rândul publicului spectator, ambii artiști fiind aclamați la scenă deschisă în ropote de aplauze. În 2010 a cântat în „Dama de Pică” de Piotr Ilici Ceaikovski și „Otello”de Giuseppe Verdi  la Wiener Staatsoper, în rolul Turriddu din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni, la opera din Valencia și într-o nouă producție de Boris Godunov la Metropolitan Opera din New York. În 2011 a interpretat din nou rolul lui „Otello” de Giuseppe Verdi sub bagheta maestrului Riccardo Muti ce s-a aflat alături de Orchestra Simfonică din Chicago, același rol mai avea să fie interpretat și la Opera din Paris. Pentru noua producție de „Il tabarro” de Giacomo Puccini, Aleksandrs Antonenko a interpretat rolul Luigi la Royal Opera House, Covent Garden. 

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00). 

+
-