12 Februarie 2016

Care sunt cele 4 femei care susţin cu trupul lor Banca Naţională a României?

Ion Mincu o consideră „cea mai frumoasă clădire din Bucureşti”. Palatul Băncii Naţionale a României din strada Lipscani reprezintă un moment aparte în arhitectura sfârşitului de secol XIX din Bucureşti. Palatul a fost prima clădire bancară importantă a Bucureştiului şi a introdus o inevitabilă monumentalitate şi forţă plastică dată de regularitate, echilibru, distincţie şi masivitate a exteriorului, căruia îi corespunde la interior o amplă şi spectaculoasă dezvoltare spaţială. În interior, realizarea Sălii Ghişeelor se conformează celor mai noi norme europene ale vremilor trecute, dar şi prezente.

A fost construit la 1890 de arhitecţii francezi Cassien Bernard şi Albert Galleron,  ajutaţi de doi arhitecţi români: Constantin Băicoianu şi Grigore Cerchez.

Faţada Lipscani este îmbogăţită prin cele şase sculpturi în ronde-bosse înglobate arhitecturii. Cele patru personaje alegorice amplasate în nişele pavilioanelor de colţ de la primul etaj simbolizează ramurile economiei strâns legate de activitatea băncii: în centru Justiţia (Thermis) şi Agricultura (Ceres), iar statuile de la extremităţi reprezintă  Comerţul (Mercur) şi Industria (Vulcan).

Aşadar, cele 4 femei-zeiţe care ar trebui să susţină aurul ţării, sunt goale. La propriu şi la figurat. Uitate, nefolosite, bătrâne şi bolnave. Şi Justiţia şi Agricultura  şi Comerţul şi Industria. Ca dovadă că, dacă nu ai grjă de femeile ţării tale, şi banii se duc pe apa sâmbetei.

Muzeul Băncii Naţionale se poate vizita gratuit, cu tur ghidat, iar accesul se face  prin strada Doamnei, desigur.    

+
-